Προστασία εμπορικού σήματος / λογότυπου

Γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το εμπορικό μας σήμα/ λογότυπο ?         

Αρχικά, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού που κυριαρχεί στις μέρες μας, χρήζει ανάγκης η προστασία του σήματος με την κατοχύρωση του ως εμπορικό. Το εμπορικό σήμα / λογότυπο αποτελεί ένα διακριτικό γνώρισμα και σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας ενός προϊόντος σε μια υπηρεσία μια επιχείρηση ή εταιρεία , ώστε να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και χρήσης από τρίτους.

Λόγοι προστασίας του λογότυπου  

  • Εξυπηρετεί το συμφέρον του καταναλωτή να το διακρίνει και να το αναγνωρίζει το προϊόν λόγω της ιδιαιτερότητας του.
  • Εξυπηρετεί το συμφέρον καλής λειτουργίας ενός ελεύθερου αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας του δικαιούχου.
  • Προσδιορίζεται η προέλευση των προϊόντων ή υπηρεσιών από την επιχείρηση.
  • Εμποδίζει την χρήση του από τρίτους.
  • Διατηρεί την ποιότητα των προϊόντων ή υπηρεσιών του .
  • Διευρύνει το πελατολόγιο του.

Δεν μπορεί να εγγραφεί εμπορικό σήμα όταν στερείται  διακριτικού χαρακτήρα, όταν είναι πανομοιότυπο, ή παρόμοιο ή υπάρχει ομοιότητα  με προγενέστερο καταχωρημένο Εμπορικό Σήμα, στο εθνικό, κοινοτικό ή διεθνές μητρώο, αναφορικά με πανομοιότυπα ή παρόμοια εμπορεύματα ή υπηρεσίες διότι υπάρχει κίνδυνος να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό ως προς  τη φύση του, την ποιότητα ή τη γεωγραφική προέλευση του εμπορεύματος ή της υπηρεσίας

Πώς να προστατέψετε το Εμπορικό σας Σήμα ?                                                                                             

Είναι πολύ σημαντικό, να σημειωθεί ότι το λογότυπο για να προστατευθεί θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα στο μητρώο εμπορικών σημάτων του Εφόρου Εταιρειών. Με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος  παρέχονται περισσότερα δικαιώματα στον ιδιοκτήτη. Τα δικαιώματα χρήσης ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον δικαιούχο και αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος τρίτος χρησιμοποιήσει το σήμα σας για να  διαφημίσει τα δικά του προϊόντα και/ή υπηρεσίες ή χρησιμοποιήσει και/ή εκμεταλλευτεί το σήμα σας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, μπορείτε να κινηθείτε νομικά εναντίον του για παραβίαση κατά του εμπορικού σας σήματος.

Διαδικασία καταχώρησης εμπορικού σήματος

Σχετικά με τη διαδικασία καταχώρησης του εμπορικού σήματος θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από εξουσιοδοτημένο δικηγόρο στον Έφορο Εταιρειών.

Ακολούθως , το εμπορικό σήμα εξετάζεται από αρμόδιους λειτουργούς του Εφόρου Εταιρειών και υπάρχει σχετική ενημέρωση ως προς την εξέταση του. Αφότου το εμπορικό σήμα εγκριθεί, από τον Έφορο Εταιρειών  θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας όπου σε διάστημα δυο μηνών θα μπορεί να καταχωρηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, μετά την εγγραφή του εμπορικού σήματος τα δικαιώματα τα οποία δημιουργούνται μπορούν να πωληθούν, να εκμισθωθούν, να παραχωρηθεί άδεια χρήσης του και να τύχουν οποιασδήποτε άλλης εμπορικής εκμετάλλευσης έναντι χρηματικής αμοιβής.

Για περισσότερες πληροφορίες και/ή  διευκρινίσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Γραφείο μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  info@neophytoulaw.eu ή στο τηλέφωνο +35726105010.

 

Μαρία Σπύρου – Δικηγόρος

LEONIDAS NEOPHYTOU & CO LLC

 

Related Posts