“Εγκλωβισμένος Αγοραστής” Διαδικασία & Προϋποθέσεις

Άδραξα την ευκαιρία με σχετική πρόσφατη τροποποίηση του βασικού Νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων και συγκεκριμένα του άρθρου 44IH Η  όπου υπάρχει παράταση στην διαδικασία Εγκλωβισμένου Αγοραστή  και υποβολή αιτήσεων μέχρι 31.12.2022 , και πιο κάτω παρατίθεται η συγκεκριμένη διαδικασία για σκοπούς προώθησης της για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν σπεύσει μέχρι σήμερα.

Η διαδικασία αυτή,  αποσκοπεί στην μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιπτώσεις που ο Αγοραστής έχει εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις και συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους του Αγοραπωλητηρίου Εγγράφου . Aπό την άλλη, ο Πωλητής αδυνατεί η παραλείπει να μεταβιβάσει το ακίνητο επ ‘ ονόματι του, είτε λόγω της ύπαρξης διαφόρων εμπραγμάτων βαρών είτε άλλων νομικών εμποδίων , που βαρύνουν το ακίνητο.

Με βάσει λοιπόν, την σχετική Νομοθεσία, ήτοι τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (9/1965), η μεταβίβαση του ακινήτου μπορεί να γίνει αυτεπάγγελτα από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας  ή κατόπιν υποβολής αιτήματος των προσώπων που ορίζει ο Νόμος δηλαδή του Αγοραστή ή του Πωλητή.

Για να επιτευχθεί όμως, η διαδικασία μεταβίβασης είναι απαραίτητο να πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις  τις οποίες ο Αιτητής  πρέπει να αποδείξει :

1) Ύπαρξη Αγοραπωλητηρίου Εγγράφου  το οποίο να είχε κατατεθεί στο αρμόδιο Επαρχιακό Κτηματολόγιο μέχρι τις 31.12.2014. Σε αντίθετη περίπτωση , που δεν είναι κατατεθειμένο ο Αιτητής δύναται να καταχωρήσει σχετική Αίτηση στο Δικαστήριο προς εξασφάλιση Διατάγματος που να του επιτρέπει την κατάθεση.

2) Καταβολή του συνόλου και/ή οποιουδήποτε μέρους του συμφωνημένου τιμήματος πώλησης του επίδικου ακινήτου – Βεβαίωση πλήρους/μερικής εξόφλησης.

3) Ύπαρξη ξεχωριστού τίτλου εγγραφής και την ολοκλήρωση οικοδομικών και/ή κατασκευαστικών εργασιών επί του ακινήτου.

4) Καταβολή Φόρων και Τελών σε σχέση με επίδικο ακίνητο.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις ο Αιτητής δύναται να προχωρήσει με την διαδικασία Εγκλωβισμένου Αγοραστή καταχωρώντας Αίτηση (ΑΕΑ) στο κατά τόπο Επαρχιακό Κτηματολόγιο και να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αποδείξεις.

Επίσης, τυχόν εμπράγματη βάρη ήτοι υποθήκες και/ή απαγορεύσεις (memo)  που εκκρεμούν σε βάρος των ακινήτων μεταφέρονται σε άλλη ακίνητη ιδιοκτησία του ίδιου του Πωλητή αντί απαλλαγής, εξάλειψης ή ακύρωσης των εμπράγματων βαρών.

Περαιτέρω,  ενημερώνονται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αν επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση αυτό πρέπει να το πράξουν εντός 45 ημερών από την ημερομηνία της εν λόγω ενημέρωσης είτε δεν εκπληρώθηκαν πλήρως οι συμβατικές υποχρεώσεις του αγοραστή έναντι του πωλητή ή ότι η σύμβαση μεταξύ των αναφερόμενων μερών είναι άκυρη και/ή έχει τερματιστεί δυνάμει Δικαστικού Διατάγματος.

Η πιο πάνω αναφερομένη διαδικασία έχει συμβάλει κατά τρόπο πολύ θετικό προς την διασφάλιση και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ενδιαφερόμενων προσώπων στην μεταβίβαση ακινήτων πολλών αγοραστών με ως επακόλουθο τον απεγκλωβισμό τους καθόσον,  είχαν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και δεν έλαβαν Πιστοποιητικό Εγγραφής επ’ ονόματι τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και/ή  διευκρινίσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Γραφείο μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  info@neophytoulaw.eu ή στο τηλέφωνο +35726105010, Πάφος.

 

Δικηγόρος – Μαρία Σπύρου

LEONIDAS NEOPHYTOU & CO LLC

 

 

Related Posts