Κι όμως γίνεται : Παρένθετη Μητρότητα!

ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Η μητρότητα στη ζωή των γυναικών σηματοδοτεί πρωτογενή ρόλο. Σήμερα, λόγω της αύξησης των προβλημάτων υπογονιμότητας και στα δύο φύλα, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των σύγχρονων ιατρικών μεθόδων βοήθησαν στο να λυθεί το πρόβλημα αυτό στρέφοντας τα ζευγάρια και μονήρη άτομα  σε διάφορες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τι είναι η παρένθετη μητέρα :

Παρένθετη μητρότητα είναι η διαδικασία όπου μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά το παιδί ενός ζευγαριού που θέλει να αποκτήσει παιδί. Συγκεκριμένα, είναι η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας εμβρύων ξένων προς την ίδια.

Ο νέος νόμος που έχει ψηφιστεί τον Μαιο του 2015 και μεταγενέστερες τροποποιήσεις στην Κύπρο επιτρέπει την χρήση παρένθετης μητρότητας για τις ακόλουθες περιπτώσεις :

  • Παντρεμένα ζευγάρια ή γυναίκες και άντρες που έχουν σταθερή και μόνιμη σχέση.
  • Περαιτέρω, η τελευταία τροποποίηση έδωσε φως ελπίδας και στα μονήρη άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί δηλαδή ένας άντρας ή μια γυναίκα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί εφόσον συντρέχουν κάποιες προυπόθεσεις.

Διαδικασία Παρένθετης Μητρότητας :

Η διαδικασία η οποία ακολουθείται συνοπτικά  είναι η εξής:

Πρέπει να προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις ώστε να βεβαιώνει ότι η υγεία της Παρένθετης μητέρας επιτρέπει την κυοφορία. Μετέπειτα, θα πρέπει να υποβληθεί  αίτηση από το ζευγάρι που επιθυμεί να τεκνοποιήσει μέσω παρένθετης , να εξασφαλιστεί σχετική έγκριση του Συμβουλίου και να συναφθεί γραπτή συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού που επιδιώκει να αποκτήσει τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, σε περίπτωση που αυτή είναι έγγαμη. Επομένως λοιπόν, όλη η πιο πάνω διαδικασία κυοφορίας πρέπει να επικυρωθεί με διάταγμα δικαστηρίου.

Αξίζει να τονιστεί ακόμη ότι, αναμέσα στη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα πέραν από κάποια αποζημίωση που προβλέπεται από τον Νόμο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

Η εύρεση παρένθετης μητέρας αποτελεί ευθύνη του ενδιαφερόμενου ζευγαριού. Βάσει διάφορων ερευνών και μελετών  τις οποίες έκανε η Δικηγορική μας Εταιρεία διαπίστωσε ότι  οι παρένθετες μητέρες μπορεί να είναι συγγενείς και φίλοι  του ενδιαφερόμενου ζευγαριού.

Παρά την περιπλοκότητα του όλου αυτού νομικού ζητήματος είμαστε στην ευχάριστη θέση σε συνεργασία με διάφορα ιατρικά κέντρα να σας προτείνουμε κάποια απο αυτά με τα οποία είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα γονιμοποιήσης.

Με κάθε επιφύλαξη των δικαιωμάτων του συντάκτη το παρόν άρθρο αποτελεί οδηγό κατά τη σύνταξη του και όχι νομική συμβουλή.

Για περισσότερες πληροφορίες και/ή  διευκρινίσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Γραφείο μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  info@neophytoulaw.eu ή στο τηλέφωνο +35726105010, Πάφος.

Δικηγόρος – Μαρία Σπύρου

LEONIDAS NEOPHYTOU & CO LLC

 

Related Posts